Peix congelat

Estàndard

El divendres 12 d’agost vaig veure la pel·lícula “Darwin’s nigthmare” (el malson de Darwin). La resumeixo per a qui li interessi: es tracta d’un reportatge sobre la situació de la població de la vora del llac Victoria (Tanzania).

S’hi tracten molts aspectes, pobresa, medi ambient, globalització econòmica, i antimilitarisme. El llac Victòria ha estat mort biològicament per culpa de la introducció d’una espècie de peix superdepredador, i potser modificat al laboratori; aquest peix ha eliminat tota forma de vida que hi havia d’una mida mínima. Per altra banda la globalització econòmica ha dut a aprofitar aquest fet dirigint l’economia del país a la pesca d’aquest monstre per fer filets i congelar-los per dur-los als consumidors del nord. Tot el procés es fa en un règim d’explotació que alimenta als treballadors però impedeix el seu desenvolupament: la prova és que no poden comprar el peix que surt de les fàbriques. Les despulles dels peixos es venen a la població i passa a ser un menjar típic. El documental mostra on van a parar les espines dels peixots, i en comparació amb les fàbriques de tractament dels filets, que complien els requisits de la Unió Europea, les condicions eren comparables a un abocador: s’assecaven primer en estructures de fusta (prèvia desforestació), i després es bullien o es fumaven (no ho vaig entendre del tot). El resultat era fastigós: larves de mosca pels lixiviats i ferides als treballadors provocades pels gasos amoniacals. I de postres està el transport en avió: els avions aprofiten que van cap a Tanzania a buscar el peix congelat per dur-hi paquets misteriosos. El reportatge desvetlla que és una via important per introduir armament, tant lleuger com pesat, a tota la zona dels grans llacs (molts conflictes bèl·lics els darrers 10 anys, i encara avui, i els que podria haver si es van armant); ves a saber si el peix no és res més que una tapadera per al negoci important. El reportatge també tracta temes secundàris però relacionats: prostitució, nens del carrer, manca de drets socials, sectes religioses.
El recomano, i també recomano no comprar peix congelat, sense abans haver escrit unes quantes cartes exigint transparència a la distribuidora d’aquest.
Per cert, que és el meu primer post en aquesta bitàcola. Dono la benvinguda a
qui em llegeixi.
mikell (no vull espam) tinet.org

Anuncis

One response »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s