Incendis forestals

Estàndard

Noticia del dia: Galícia i Portugal en flames.

I ahir vaig estar reflexionant sobre els nostres boscos.

He llegit una carta d’un ecologista del GEPEC on es queixava de la cultura de tallar el bosc per evitar que es cremi: és una exageració, no el tallen, tan sols treuen el sotabosc! Justament, el que es queixa i feia temps que buscava una opinió així, és que impedeixen la successió de l’alzinar que vol substituir la pineda.

Recordo quan feia la carrera una taula on hi havia l’index d’incendis de diferents menes de bosc. Els boscos de pins es cremaven molt, i molt fàcilment, i les alzines tant poc com les fagedes (i això que els alzinars de l’Alt Empordà tenen un elevat risc d’incendi agreujat per la tramuntana).

Fa dos mesos que no paro de sentir la necessitat que l’administració inverteixi i ajudi als propietaris forestals. Ajudar-los a què? a fer que els boscos deixin de ser-ho i passin a ser deveses?

A la Serra de Collserola el criteri de gestió és treure el sotabosc a les vores dels camins, i convertir en deveses unes franges estratègiques (algunes carenes).

Les carenes estratègiques les veig molt bé; fins i tot unes clarianes ajuden a la fauna perquè troben herbes més fàcilment que no sota el bosc; les vores dels camins en el cas de Collserola és exagerat perquè hi ha massa camins. Però el pitjor és la franja perimetral de les zones habitades (urbanitzacions sobretot). Jo crec que s’haurien de requalificar els terrenys forestals d’aquestes franjes cap a verd urbà (ja siguin jardins privats o públics) i així aprofitar per requalificar zones urbanitzables no desenvolupades que ara mateix estan dins de bosc.

I que recomano per a la resta de Catalunya? l’administració ha d’anar comprant el bosc de propietaris que no el vulguin tenir; i aleshores s’ha de gestionar amb finalitats naturalístiques (per preservar la biodiversitat). I dels boscos privats distingir dels que en volen treure un profit dels que no. Cal exigir una gestió compatible amb la preservació de la biodiversitat; suposo que aquesta exigència ha de ser compatible amb uns boscos que s’exploten (per fusta, llenya o suro), però en cap cas l’administració ha d’ajudar econòmicament a atacar la fràgil biodiversitat mediterrània.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s