definició de globalització

Estàndard

Sabeu qui és en Carlos Taibo? Aquest estiu a la universitat internacional de la pau de Sant Cugat del Vallès va fer la conferència inaugural. Quan el van presentar es va dir que ell era el referent del pacifisme a Madrid. Ell és professor d’història contemporània a Madrid, i té sovint la porta oberta a mitjans de comunicació com ara el País i moltes ràdios. És expert en orient pròxim i feia uns anys que ens havia fet una xerrada a Sant Cugat per parlar del genocidi practicat a Txetxènia.

Estic pendent de posar l’enllaç al text de la xerrada de’n Taibo. Mentrestant avanço una definició que trobo interessant.

Es tracta de l’origen de la paraula globalització. Resulta que és una barreja de dos termes que calia suprimir per ser políticament poc correctes: imperialisme i neoliberlalisme.

Queda clar, oi? exercir l’imperialisme per escampar el model econòmic neoliberal arreu del món, s’havia de dir d’alguna altra manera per evitar un rebuig més gran del que ha tingut. Fins i tot als que estem en contra d’aquest fenomen ens hem canviat el nom per alterglobalitzadors en comptes d’anti.

Ja reflexionarem sobre aquests dos noms.

I, una referència sobre l’imperialisme: un article de l’Illacrua, revista en català, del maig del 2005 (número 130), i l’article es diu: L’oncle Sam, l’estafador global.

Si no trobeu la revista a la vostra biblioteca demaneu-la, feu aquest favor a l’equip editorial. No us puc escanejar l’article perquè l’he passat a un alemany que volia aprendre el català. Volia un diari d’esquerres, i li vaig dir que ho sentia però que no n’hi havia cap. M’equivoco?

Anuncis

10 responses »

  1. He trobat un text del Carlos Taibo on explica aquesta vinculació:
    De alguno de los argumentos que expresamos en los primeros compases de este texto se sigue sin problemas –parece– una conclusión fácil de hilvanar: existe una poderosísima línea de continuidad entre lo que en el pasado se dio en llamar imperialismo y capitalismo, por un lado, y lo que hoy, por el otro, se sugiere debemos entender que es la globalización. Si ello resulta ser así, no parece en absoluto razonable que los movimientos de contestación hagan suyos términos como los de alterglobalización o globalización alternativa. Y es que, al fin y al cabo, y en la perspectiva de esas redes, a nadie en su sano juicio se le ocurriría reclamar un imperialismo alternativo o un alterimperialismo.
    (http://www.globalizacion.org/globalizacion/TaiboGlobalizacionAlterGlobalizacion.htm)
    Per altra banda aprofito per posar un “enllaç” al text que en Taibo va oferir a la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat:
    http://mikell.bloc.cat/post/2683/86217

  2. De la democràcia inclusiva, hi ha un enllaç d’un article recent que critica “des de Baix” no pas pel que és sinó per l’estratègia. Es pot accedir a aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s