text de Galeano sobre el 12-oct

Estàndard

Recomano llegir aquest text sobre el 12 d’octubre de l’Eduardo Galeano.

Es pot llegir a aquest enllaç:

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=21128

Per a qui no conegui l’escriptor Eduardo Galeano els recomano un parell de llibres que els permetrà admirar, com jo faig, la seva capacitat de transmetre la seva ideologia que és la meva, i que segurament és la vostra encara que no havíeu trobat les paraules per descriure-la:

Memòrias del fuego: trilogia que amb anècdotes va explicant la història d’Amèrica Llatina. Es pot veure com, una vegada i una altra, cada cop que els nostres valors aconsegueixen una victòria, venen els “dolents” i l’aixafen per evitar que s’escampin les “bones idees”. També es pot conèixer una pila de noms d’herois nacionals de cada país d’amèrica llatina; noms com Artigas, Simón Rodríguez o més contemporani Miguel Mármol.

Patas arriba: es podria considerar una continuació de memòrias del fuego, correspondria a l’època actual (li diuen història contemporània, i jo li dic periodisme ben fet). Està escrit d’una manera irònica com si fos un curs de fer dimonis i monstres. A la contraportada s’explica que l’Alícia va haver de travessar el mirall per anar a un món al revés, i que ara n’hi ha prou amb mirar per la finestra (curiosament em recorda una mica a una interpretació, potser la més senzilla, de Matrix).

I finalment, un comentari sobre la plata i l’or robat d’amèrica llatina. Demano que es llegeixi la “carta de un jefe indio” denunciant l’espoli rebut per part dels colonitzadors: http://www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=616
(He triat aquest enllaç d’entre d’altres a la xarxa que pengen aquest text per així fer propaganda d’aquest web d’un amic, us recomano que us subscrigueu al seu butlletí mensual).

I tot això ajudaria a l’abolició d’aquest deute extern que impossibilita el desenvolupament (tenim por que ens facin la competència?) dels nostres germans arreu del món. Vegeu també la campanya qui deu a qui (http://www.quiendebeaquien.org) de l’observatori sobre el deute extern (http://www.odg.cat).

Anuncis

One response »

  1. Gràcies a tu, Assumpta per passar per aquí. Així he aprofitat per tornar a llegir el text del Galeano. I dono també gràcies a Rebelion, que, dos anys més tard d’haver triat aquest text per recomanar-lo al meu bloc, encara hi sigui. També, gracies a la teva visita he pogut corregir uns enllaços caducats.
    Suposo que les informacions capcioses et refereixes a la cimera de les Amèriques i el que allà ha succeït. Prefereixo no afegir cap més comentari, és un tema massa mediatitzat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s