El parany de l’energia nuclear

Estàndard

Presento una conferència que es farà el divendres 21 d’octubre a Gràcia.

He rebut aquesta convocatòria i la penjo per a qui pugui estar interessat:

CONVOCATÒRIA
EL PARANY NUCLEAR
Contra l’Intent de Revifar el Caliu Radioactiu

Marcel Coderch (Associació per a l’Estudi dels Recursos Energètics) i Pep Puig (Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear)

Us esperem a L’Aixada ( Argentona 12, barri de Gràcia, Barcelona) el divendres 21 d’octubre a les 20:00

Assetjada pel moviment ecologista internacional dels anys 70 i 80, debilitada per les falses expectatives econòmiques que havia aixecat, i ferida de mort pels accidents de Harrisburg (1979) i Txernòbil (1986), la indústria nuclear ha viscut una llarga agonia que dura ja prop d’un quart de segle.
Tot semblava caminar lentament cap a la progressiva extinció del parc mundial de reactors nuclears a la major part de països, però, de sobte, han començat a sentir-se veus arreu del món que volen tornar a obrir el debat nuclear. La puja dels preus del petroli, que respon a la impossibilitat cada cop més evident d’augmentar constantment la capacitat de producció mundial; l’aparició dels primers efectes del canvi climàtic que ja no es pot amagar; i les creixents necessitats energètiques, tant dels països industrialitzats com dels països subdesenvolupats que volen reproduir la trajectòria econòmica dels primers, son factors clau de l’intent de revifar el caliu nuclear que serà cada cop més ferm i evident.
Aquest intent de revifalla, però, no es pot construir sobre arguments ja gastats, com ara els utilitzats als anys 50 i 60 quan es deia que l’energia nuclear seria “tan barata que no caldria ni facturar-la”. Calen noves idees-força i per això el llop nuclear es vesteix ara amb la pell de xai ecologista per defensar la resurrecció de la energia nuclear tot qualificant-la de renovable, sostenible, neta i ecològica.
Per això creiem que cal repassar la història de lluites passades i posar al dia els arguments del moviment anti-nuclear dels anys 70. La societat ha d’estar preparada per defensar-se intel.lectualment de l’envestida que és prepara. Els qui no van viure la primera fase d’aquesta lluita necessiten conèixer què va passar, i com i perquè hem arribat a la situació actual. Els qui la van viure han de reafirmar les seves conviccions i han d’agafar ànims per tornar al combat anti-nuclear, sense deixar-se enganyar per campanyes mediàtiques.
Tots plegats necessitem dades i arguments per desemmascarar les fal.làcies que utilitzaran aquells qui, per tal de no posar en qüestió l’actual model econòmic de creixement insostenible, voldran imposar-nos una energia que compromet el nostre futur i el de les generacions futures.
Es projectarà un documental sobre els efectes de l’accident de Txernòbil a tot Europa.

——————————————————————————–
Per més informació, recomano llegir un article de l’Illacrua que està penjat a internet:

http://www.illacrua.net/anteriorsmes/128/nuclears.pdf

———————————————————————————

Davant de tota aquesta informació no cal afegir més comentaris. Bé, potser sí. Fa temps, quan recollia signatures per la primera ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que es va presentar al parlament català (per demanar la prohibició de la incineració de residus) em vaig trobar amb gent, pocs, que defensaven aquesta tecnologia contaminant; parlant amablement amb ells vaig descobrir (en tots ells), que alhora eren defensors de la energia nuclear. Poc després l’Enric Tello -una persona que parla de sostenibilitat tan bé com l’Arcadi Oliveres parla d’economia i conflictes armats- va posar nom a aquesta mena de persones: tecnòcrates ilustrats -veuen el problema i proposen solucions cutres que no resolen el problema però els permeten a ells mantenir el cul calent, i ho saben!-.

Anuncis

4 responses »

  1. Vale, jo veig el problema, de veritat hi crec en la sostenibilitat, però dur-la a terme i alhora mantenir el sistema econòmic en el que es basa la societat ho veig més dificil, i no es per ser ara reaccionari que no em sento. Però si que es veritat que el nostre sistema actual es basa en que hi ha energia per tothom (i “barata”). El dia que hi hagi una autèntica alternativa m’hi sumaré amb molt de gust, de fet jo com a persona hi penso bastant. Però una cosa es buscar alternatives i una altra intentar destruir el sistema que ens sosté.
    Sergi Garcia.
    http://www.fisoft.info

  2. Gràcies Sergi per participar al meu bloc.
    No tinc la intenció de posar la darrera paraula, però aprofitant que estic a casa replicaré.
    La rèplica m’ha quedat massa llarga així que la penjo com a un nou post. Espero poder posar un enllaç més tard.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s