Critica antitransgènica a un article quasi feixista

Estàndard

Aquest matí he penjat l’avís de la setmana antitransgènica i he decidit buscar si hi havia algun altre bloc que en parlés i m’he trobat una sorpresa. N’hi havia un, però totalment a favor: pereto’s bloc

Aquest enllaçava amb un article d’un diari fet a catalunya però amb tics feixistes; que m’he llegit i no m’he pogut estar d’escriure una rèplica.

 

El blat de moro ecstransecsgènic no ha demostrat ser millor que les varietats comercials. Si s’observen les dades de producció s’obtenen valors similars, i en algun article havia sentit que el panís transgènics tenia més humitat que les convencionals i això podria provocar més malalties amb fons (a banda de menys rendiment de calories per pes). I si l’autor de l’article (Dick Taverne) es queixa que els ecologistes, i jo me’n considero, hem obligat a emigrar a les maleïdes empreses agrícoles (maleïdes per multinacionals, per assassines -per les contaminacions químiques que promouen-, per tenir algunes més poder que molts països i les seves polítiques no són pas democràtiques); jo les acuso, i no només a les empreses agroquímiques, sinó també als pobres agricultors que es sotmeten a les seves demandes, a expulsar l’agricultura biològica de les nostres terres. La contaminació creuada del pol·len transgènic que va a parar a les flors de les plantes sota cultiu biològic (ecològic o orgànic) provoca que el blat de moro resultant no es pugui classificar com a biològica, i no només els grans contaminats, sinó tota la collita, i això està suposant l’extinció de molts pagesos, que estaven abans que els contaminants.

Dick també parla d’un èxit inqüestionable, però és un èxit mesurat per l’augment, no pas per la satisfacció de pagesos i consumidors; i aquest fet ha estat més propiciat per la política agressiva de les multinacionals quasi monopolístiques de la agroindústria que no pas a la set que tenien els productors de substituir la llavor que tenien (llavor que provenia igualment d’aquestes superempreses). M’agrada que en Dick parli de la salut dels pagesos, però ell no recorda que un transgènic, el resistent al glifosat, no substitueix el pesticida, ans el contrari, aquells cultius es fan dependents d’un dels herbicides més tòxics del mercat; i cal recordar que l’altre transgènic (perquè potser han tingut molt èxit però només hi ha 2 tipus comercialitzant-se a un nivell global), com deia, l’altre incorpora una toxina que es podria considerar com a pesticida, amb importants efectes sobre el medi natural i amb possibles efectes, i això és una especulació -gràcies a la falta d’estudis neutrals que puguin defensar els consumidors de la barbàrie-, sobre la salut dels  consumidors.

En Dick en parla també del futur, de la segona generació; i jo me’n ric, em recorda a aquell que deia que el Papa sap (sabia perquè es referia a l’altre que a l’infern descansa) que la energia de fusió salvaria la humanitat de la crisi energètica que ens amenaça. I no només del futur, sinó també parla de l’arrós daurat; i encara parla de salvar de la mort a molts nens, però el que els passa als nens és que es moren de gana i per la pobresa que la OMC i el BM i el FMI perpetuen. I el que diu dels vegetals modificats per fer fàrmacs és encara més barbaritat perquè el pol·len d’aquests vegetals pot escampar-se i quan menjaríem aquests aliments contaminats ens automedicaríem i sense saber-ho!

Finalment el deplorable article del senyor Taverne, i dic deplorable perquè defensa l’us històric del DTT, us que ja va criticar la Rachel Carson a principis dels seixanta i que, malauradament, continua sent vigent; i com deia, parla de la fe quasi religiosa de la nostra secta sostenibilista. És curiós que parli de sostenibilitat i la critiqui: deu ser dels que li sembla bé arribar a vell i que el món s’acabi al dia següent. Però, deixeu-me defensar la religió dels antitransgènics. Nosaltres hem triat el consum ecològic contra aquesta cultura de la revolució verda -que ha extingit la biodiversitat agrícola i que ha mort de gana al sud per culpa dels nostres excedents subvencionats-; i encara que tinguem raons per triar-la, reivindico el dret de triar-la perquè sí, i de dir que no vull que estigui contaminat per transgènics (ni tan un percentatge petit), i el reivindico de la mateixa manera que reivindico parlar i escriure en català -som una secta de 7 milions-, i fins i tot reivindico estar viu i sa -potser som una secta de 7 mil milions menys un (ell)-. I recordo, com ja he dit, que els transgènics no resolen el problema de la contaminació creuada, i que la introducció dels transgènics, no tan sols impedirà exercir la meva religió transgènics fora, sinó que a més m’ho impedirà per sempre perquè el seu procés és irreversible: un cop s’escampi per la natura no es podrà tornar enrere.

Anuncis

One response »

  1. Per qüestions de pura estètica he decidit treure el text de rèplica de l’anònim “Eth”. Espero que no s’ofengui, perquè al cap i a la fi amb aquesta resposta hi continua sent present. Ell em recrimina que no faci alguna cosa productiva, i ens recorda que estem al 2006. I, certament, avui dia, hi ha un percentatge molt petit de gent que produeixi coses. El sector primari a la nostra societat no crec que passi del 10% (ja sigui la catalana, la ibèrica o l’europea); i els que transformen, el secundari, sense que ésser segons signifiqui una cosa despectiva, com els tercers en discòrdia quan hi havia la guerra freda i ara es diuen tercer món tampoc ho hauria de ser (ja, ja); com deia els que transformen no passen del 35%. I els tercers són majoria, tant els països al món, com els que hi treballen aquí; encara que aquests darrers tercers no són justament els pobres econòmicament parlant.
    També em demana l’Eth, que no critiqui articles, benvolguda contradicció parlant (o potser tu, que treballes al sector primari, i no t’estic pas insultant dient-te pagès, professió altament dignificada per mi i no pas per les empreses biotecnològiques). Potser sí que tens raó, la crítica hauria d’haver estat més humil, qui té la veritat? suposo que haurà estat una reacció a la seva mala llet; que, per cert, l’Eth també traspua.
    I finalment l’Eth l’encerta dient que la societat es basa en l’economia. Certament el nou ordre mundial, derivat per la manca de contrapoders, sense que això signifqui una enyorança a l’extint segon món, provoca que el neoliberalisme imperialista permeti coses com els transgènics i les seves conseqüències.
    Ja seguirem

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s