Fracàs escolar i crisi del model

Estàndard

He vist una notícia de lamalla, i reprodueixo un comentari. La notícia va sobre el fracàs escolar, i el comentari afegeix un possible motiu a aquest fracàs: la fi del món i un nou món a la vista, i un possible sentiment d’arribada d’aquest canvi d’etapa per part dels joves.

Destacant aquest comentari no vull ser catastrofista. No desitjo una ecatombe que produeixi un capgirament catastròfic del sistema. Tan sols m’ho imagino. I pot ser que els joves també ho intueixin.

Jo vull afegir un altre motiu. De fa temps que surto al carrer per demanar el que ara s’anomena “un altre món és possible”: per demanar la protecció d’un espai natural amenaçat, per demanar sistemes de gestió de residus adequats, per millorar el respecte mediambiental a les decisions polítiques, per defensar els vianants i el transport públics (millor que el purament col·lectiu), per fer un planeta sostenible (més equitat al món, més drets humans, més democràcia (de la real)….), i cada cop veig una sensibilitat més gran, cada cop veig que la població està bullint l’olla i això està a punt de canviar. Potser serà massa tard; potser canviarà a la força (veure crisi del petroli, i altres crisis). I, tornant al tema, estic convençut que els joves ho pensen, s’ho imaginen, ho senten, i això pot suposar un perquè he de… si demà no ….

Anuncis

2 responses »

  1. Jo penso que el motiu pel qual aquest terç d’alumnes deixen els estudis és pel fet de veure la universitat massa feixuga (tal i com diu la notícia). Ara, amb 16 anys pots fer un cicle de grau mitja que t’obra les portes (i ben obertes) al món laboral. Abans la universitat es veia com un prestigi: Ara com una pèrdua de temps. Qui vol posar-se a fer una carrera per acabar-la al cap de tres, quatre o cinc anys com a mínim? És ben trist que la societat ens exigeixi diners i pas no coneixements.

  2. No vull insistir amb el tema dels motius dels fracassos, però en un context d’inseguretat, vull dir que no sabem quan durarà aquesta situació paradisiaca, pot ser que vinguin ganes de viure una mica abans de preparar-se perquè després no serveixi de res.
    Però insisteixo que això és tan sols una hipòtesi, sense cap mena de fonament, i que a més segurament no explica ni tan sols una part d’aquest abandonament.
    Gràcies pel diàleg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s