El Decreixement com a sortida de la crisi

Estàndard

portada illacrua

M’han passat aquesta convocatòria que permet insistir en un dels meus puntals del bloc: el decreixement com a terme on es troben les diferents lluites per a transformar la societat. Transformar-la per a una sostenible, per a una societat més equitativa -concepte que he sentit de l’Enric Tello com a una part inseparable de la sostenibilitat-.

Ahir al fòrum ambiental organitzat per l’skamot verd, s’insistia que calia un canvi urgent de sistema de producció dels aliments perquè estàvem a punt del col·lapse; tot i que aquest a punt el plantejaven de forma optimista en uns quants anys (de 1 a 60, crec que poc precisos però potser era per així no equivocar-se). En el camp de l’alimentació la sortida a la crisi alimentària es deia que era la sobirania alimentària i l’agroecologia; el moviment del decreixement s’adhereix a aquestes propostes tot afirmant que si consumim proper estem decreixent -en transport-, si consumim sense fertilitzants de síntesi química estem decreixent -en consum de petroli necessari per a fer aquests fertilitzants-, si consumim sense fer servir pesticides estem decreixent -perquè també es fa servir petroli per a sintetitzar-los i perquè decreixem en contaminació-, si comprem la major part del nostre menjar a productors locals estem decreixent -perquè traiem intermediaris però a més afavorim que més gent pugui tornar al camp-,….

En Serge ens explicarà com sortir de les altres crisis -la financera i l’energètica, totes tres molt entrelligades- optant pel decreixement; o, com m’agrada dir-ho a mi, la simplicitat voluntària.

A veure si ens veiem a la conferència!

A càrrec de:

Serge Latouche. Economista.
Llicenciat en Ciències Polítiques i doctor en Filosofia. Es defineix com a objector del model actual de creixement econòmic, i manté que aquest model és insostenible i s’ha de frenar i decréixer, i més encara, en la situació actual de crisi.

 

· Dijous 19 de març de 2009

· A les 19.30 h

· A la Biblioteca Vapor Badia (Tres Creus, 127 de Sabadell)

· títol: EL DECREIXEMENT COM A SORTIDA DE LA CRISI

Entrada lliure

 

Presentació

El terme decreixement s’usa des de fa ben poc en el debat econòmic, polític i social. El decreixement no és un concepte i, en qualsevol cas, no és simètric del creixement. És un eslògan polític amb implicacions teòriques. Apunta a trencar el llenguatge enganyós dels drogoaddictes del productivisme.
El mot d’ordre de la decreixença també té per objecte marcar fortament l’abandó de l’objectiu del creixement pel creixement, el motor del qual no és altre que la recerca del profit pels qui detenten el capital i les conseqüències del qual són desastroses per al medi ambient. Es tracta de l’abandó d’una fe o d’una religió: la de l’economia, la del creixement, la del progrés i la del desenvolupament.

 

Lliga dels Drets dels Pobles

Març del 2009

 

Si voleu més informació sobre el decreixement podeu veure el documental “Consumint el planeta” del 30 minuts de TV3.

 

Organitza:
Lliga dels Drets dels Pobles

Visiteu les webs de les campanyes de la Lliga:

– Campanya sobre Txetxènia www.txetxenia.org
– Observatori de la Immigració a Sabadell www.immigraciosabadell.org
– Campanya sobre Dones i sida a l’Àfrica www.blabeoumien.org
– Campanya sobre el Congo www.perillderiqueses.org

 
La imatge ha estat manllevada del bloc de l’autor i és la portada de la revista Illacrua, especial del setembre del 2008.

Anuncis

One response »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s