Cafè de comerç just o cafe massa amarg

Estàndard

Llegeixo en un article d’opinió d’un diari català, que el cafè de comerç just ha perdut una important quota de mercat per culpa de la introducció d’unes màquines de fer cafè a partir d’unes càpsules i unes màquines específiques. Els consumidors diuen que així aquest beuratge sap millor. Fins i tot estan disposats a pagar gairebé 10 vegades més per aquest cafè de l’empresa d’alimentació més gran del mon, per deixar de comprar el cafè de comerç just, el qual paga un preu acordat amb les comunitats que el produeixen; evita així el treball esclau que molt sovint es troba en aquesta mena de producció, i dedica una part del preu a la millora de les comunitats.

Boicot nestle i voltor en comptes d'ocellet, extret de la web: www.babymilkaction.org/resources/downloads.html

Quan se’m pregunta pels motius per fer boicot a aquesta empresa, explico que…

Fa molts anys, a finals de la dècada dels vuitanta, es va fer una campanya internacional per demanar  que aquesta empresa i d’altres similars no fessin campanyes agressives de publicitat de la llet de substitució materna. Perquè aquestes campanyes provocaven que moltes mares perdessin la seva llet i això suposava moltes morts.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va imposar així un codi ètic. I uns anys més tard vaig participar en un altre boicot a aquesta multinacional i explicàvem anecdotàriament que s’havia saltat alguns punts del codi ètic proposat per l’OMS.

Però penso que hi ha arguments de pes per rebutjar-la que no pas alguns fets potser casuals. Per exemple que aquesta empresa no és Suïssa com molts pensareu, sinó que té la seva seu fiscal a un paradís fiscal (cel fiscal o tax heaven en anglès) (potser m’equivoco però crec que és Jamaica). Un ric que no vol repartir la seva riquesa ha de ser sotmès a un “escrache”. I justament un altre argument és perquè l’empresa és la més rica, de les que ven menjar. Si hem de triar entre un tipus de venedor o un altre, no ho faríeu, a igualtat de condicions, per al que necessita més que el triem?

Boicot Nestle, macroempresa que és un monstre

Encara queda el fet que posava títol a l’entrada: aquesta empresa ofereix un producte capitalista neoliberal. No ofereix un producte solidari i que reparteix riquesa.

I finalment hi ha un argument més complexe i que del qual en tinc menys proves, però que la font d’on l’he tret és de fiar -un professor de la uab molt bona persona-. I és que l’empresa dedica una part dels seus pressupostos a combatre contra les ONG. Increïble! i això vol dir que quan compres una d’aquelles càpsules, estàs invertint per aixafar aquella altra associació a la que potser li has donat un donatiu.

Boicot nestle rebutja'ls

Acabo aquesta entrada reproduint la carta d’opinió que l’ha justificat:

Exprés de mal gust.

El darrer any ha estat dolent pel comerç just i el seu producte estrella: el cafè. No per la crisis, sinó per la competència. Ja saben vostès que el cafè que comprem a les grans marques internacionals, com altres molts productes produïts al sur, porta inclòs un extra d’injustícies socials, de treball molt mal pagat i un zero en el respecte pel medi ambient a la seva producció. Contra això va nàixer la iniciativa del comerç just, on tenim un entramat d’organitzacions que asseguren que la majoria dels beneficis que es generen per la compra d’aquests productes arriben a les mans dels i les camperoles que els han produït. Molts petits David contra un Goliat. Però Goliat, que és insaciable i molt enginyós, ha recuperat la quota de mercat que el comerç just estava aconseguint poc a poc. S’ha inventat una cafetera per a assolir un “espresso perfecte” que ha seduït a molts bevedors de cafè. Les capsuletes (d’alumini, gens reciclable) només es poden comprar a la marca matriu. Jugada amb mal regust que hauríem de rebutjar.

Gustavo Duch, Veterinaris sense Fronteres.

Es poden trobar més articles de Gustavo Duch a aquest enllaç. Altament recomanable!

 

Les imatges les he trobat posant al google el nom de l’empresa i la paraula boicot. Nasty vol dir fàstic. I les fonts originals són:

http://www.babymilkaction.org/resources/downloads.html

http://www.theattachedmother.com/breastfeeding-experts-quit-over-nestle/

http://www.cardiffstudents.com/your_union/ethics_environment/nestle-boycott

Anuncis

2 responses »

  1. Retroenllaç: La Nestle i el cafè transgènic « Som Lo Que Sembrem Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s