Eduardo Sevilla a Barcelona

Estàndard

He tingut la sort d’estar a la presentació que Eduardo Sevilla ha fet del número 38 d’Ecologia Política, “la agriculgura del segle XXI”. De fet, penso que la presentació era més aviat l’excusa per a que ell ens faci una conferència. El títol previst era l’agroecologia avui; però ell més aviat ha parlat de l’història de l’agroecologia, tal com ell la ha viscut. Des del 1991 té un programa de doctorat d’agroecologia a la universitat de Còrdova.

Pacha mama, agafat de la web: http://www.elciudadano.cl/2009/10/07/agroecologia-y-soberania-alimentaria-dos-conceptos-en-movimiento/

He gravat la conferència, tot i que la qualitat no és ideal. Hi havia altres gravadores, però no sé si les penjaran. Si es vol descarregar l’àudio cal fer clic amb el botó dret i seleccionar “anomena i desa el contingut de l’enllaç”. 

Audio Eduardo Sevilla a L’Espai Icària . mp3

M’agradaria posar algunes perles del que s’ha dit:

– A la presentació, en Miquel va recordar-nos que al món hi ha 1000 milions de persones que passen fam.

– Eduardo va dir que per a ell l’Agroecologia és anticapitalista. També va dir que no ho posava al seu llibre, però que es podria considerar obvi.

– Els pagesos que aconseguien terres, tot reivindicant-les als latifundis andalusos, es trobaven en un model agrícola que imposava l’aplicació d’insums al camp (fertilitzants, pesticides), i que els tornava dependents del capital, del qual volien lliurar-se amb l’ocupació de terres. Van demanar a la universitat què podien fer per a estalviar-se aquests insums, i és quan van conèixer a l’Eduardo. Van recuperar llavors que estaven als bancs de llavors de la universitat -els va costar uns quants anys recuperar la vitalitat d’aquestes llavors separades de la pacha mama tant de temps-. Van estudiar què fèien els romans fa dos-mil anys. Van cercar a les universitats europees -amb la decepció de trobar-se que aquestes proposaven l’ús d’insums acceptables per l’agricultura ecològica però que igualment els feia dependents de la compra de productes-. I, finalment, després d’anys d’anar reinventant l’agricultura -fent agroecologia- es van trobar que produïen a un nivell comparable als pagesos veïns.

– L’agroecologia neix a Amèrica Llatina, i no es verbalitza fins que investigadors occidentals la descobreixen.

– I més perles, que us recomano escoltar.

.

La imatge l’he tret de la web:

http://www.elciudadano.cl/2009/10/07/agroecologia-y-soberania-alimentaria-dos-conceptos-en-movimiento/

I he trobat una altra web interessant:

http://agroecologiaycooperativismo.blogspot.com/

Més enllaços relacionats:

la Repera: espai de relació de consumidors i pagesos en agroecologia, http://repera.wordpress.com

allà podeu trobar molts altres enllaços.

Finalment us deixo el cartell de la conferència:

Convocatòria de la conferència. 10 de febrer, 2010.

Anuncis

7 responses »

 1. Interessant tenir les opcions per poder desenganxar d’aquesta cultura agro que proposa el capitalisme amb els seus temps i en el qual s’ha de buscar la volta per tornar a tenir una producció que aposti a la qualitat, però també a la protecció del medi ambient.

 2. Júlio, certament l’agroecologia desconcentra el capital i per tant s’ajuda a desenganxar-nos-en. I a més guanyem en qualitat i protecció de l’entorn (tres en un, com un dels principis de la permacultura).
  Deixo també una frase feta que s’escau: “es necessita molta experiència per entendre el misteri del comerç del món” (“There needs a long apprenticeship to understand the mystery of the world’s trade”).

 3. He passat per aquí per esborrar un correu no desitjat (publicitat) i aprofito per a posar el web d’un altre personatge interessant: Felix Rodrigo Mora http://felixrodrigomora.net/
  Estic convençut que barrejar aquests dos noms és una qüestió pol·lèmica. Però tal com diu la frase feta, elogia els teus amics en públic, però criticals en privat (Admonish your friends in private, praise them in public).

 4. De nou, el meu bloc continua sent víctima d’atacs indiscriminats de comentaris publicitaris. Però ho fan amb un cert enginy afegint, a banda del web de publicitat, una frase feta o un mini acudit. Em sap greu esborrar aquesta frase feta tenint en compte que és una persona la que s’encarrega de penjar aquestes frases, així que aprofito per a posar un enllaç interessant (en aquest cas un article a crisis energètica sobre sobrepoblació), i de traduir l’acudit: “nens al seient de darrera poden causar accidents. Accidents al seient de darrera poden causar nens” (Children in backseats cause accidents. Accidents in backseats cause children). Val a dir que trobo denigrant barrejar l’amor amb la perversa màquina que és el cotxe.

 5. Aquesta nit he tingut un atac de comentaris amb publicitat molt gran. Tots els missatges diuen el mateix: “Un de les accions principals és actualitzar els altres amb les reflexions que fas; el que més m’agrada del que escrius són els detalls i algunes de les informacions que són realment manejables i útils,així que et dono les gràcies per aquesta tasca tan gran i notable” (One of the main thing is to update the others with the current situations and with the circumstances,the main thing i like about your post is the details and some of the information which is really handy and useful for me and also for the people too,so i will say thanks for sharing such a great and remarkable post).
  Aprofito per a donar actualitzacions de cada post afectat: aviat tornem a tenir les jornades de comerç just i consum responsable organitzat per la Xarxa de Consum Solidari. Serà el cap de setmana del 13 i 14 de març a Barcelona.

 6. Ah! i després de les jornades hi ha la calçotada i la fira del tast, que inicialment va començar a fer-se plegat però per la dimensió que arriba es va decidir separar-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s