Interferències

Estàndard

Aquest mes de gener es va publicar un article a la Burxa (publicació popular del barri de Sants) que vaig escriure jo en nom de la meva cooperativa, Germinal.

El poso a continuació amb algun petit extra:

Recentment s’ha estrenat la pel·lícula Interferències, la primera Creative Commons a Catalunya. L’han realitzat la fundació Quepo i l’Observatori del Deute en la Globalització i s’ha finançat mitjançant microfinançament a través del web d’origen català Verkami.

La pel·lícula posa sobre la taula alguns dels problemes més importants que afronta la humanitat i ho fa mitjançant una proposta amena: l’assaig d’una obra de teatre que tracta aquests temes. Es parla de les crisis mundials i ho analitza amb els següents 5 apartats: El deute monetari dels països com a mecanisme de control; el sistema internacional de comerç basat en premisses injustes; la pèrdua de credibilitat dels nostres governants; el poder de les grans empreses -corporacions o transnacionals-; la petjada ecològica de l’activitat humana, i les alternatives.

Es reflexiona també al voltant de la percepció d’aquests problemes a nivell individual: a Catalunya els ciutadans som víctimes d’aquest sistema i hem d’evitar que el Deute que ens escanya es continuï pagant -amb la certesa que no es pot pagar, més val adonar-nos-en el més aviat possible!-; però alhora som botxins ja que el nostre consum és fruit de l’explotació dels recursos d’arreu del planeta -per dir-ho amb unes altres paraules: si tot el món consumís com ho fa Europa caldrien 3 planetes-. Per a treure’ns una sensació de culpa des de la revista Opcions es comença a parlar en comptes de consum responsable de consum conscient i transformador. El canvi de percepció es basa en canviar “responsabilitat” -que obliga- per “consciència” -que anima-, així la tria per opcions més adequades pel planeta no és forçada i per tant és més ferma.

Una de les opcions que el mateix documental planteja com alternativa és la participació activa en cooperatives de consumidors, ja sigui en energia com ara Som Energia, o ja sigui en productes de menjar com ara Germinal: ja ho hem dit però no ens cansem de recordar-ho, que és la manera més fàcil de treballar per capgirar la situació actual.

Una altra via de canvi social passa per les places i el moviment de la indignació és el protagonista del darrer capítol. És justament a través de les assemblees de barris i viles que es canalitzarà la campanya per dir prou a aquest deute il·legítim que té segrestat el poder polític. Us animem a participar!

*********

Com a actualització a l’article poso enllaços al web de la campanya d’auditoria del deute espanyol:

Web pública de la campanya del grup de Barcelona.

web de treball del grup de Barcelona al n-1. Hi ha grups per tot el país.

Text de presentació de la campanya (castellà). Elaborat per la comissió de Barcelona i difós a la resta d’assemblees estatals.

Ahir el grup del Vallès Occidental de Revolta Global juntament amb la Lliga dels Drets dels Pobles vam organitzar un passi de la pel·lícula Interferències a Sabadell. Van venir unes 50 persones i es va generar una tertúlia interessat. Es va demanar ajuda per a continuar finançant el projecte i es van recollir 125 euros; gràcies a totes!

Es pot veure on es projectarà a aquest enllaç.

Anuncis

One response »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s