Resolució Municipal per fer front al Zenit del petroli

Estàndard

A la darrera entrada parlava de la notícia de l’any 2009; i mentre els mitjans de comunicació fan el buit a aquesta notícia; un municipi gallec de més de 15 mil habitants ha presentat una resolució per començar a fer-hi front.

Gràfica on es pot veure la gran dependència del petroli en el transport.

He traduït la moció per a adaptar-la als municipis catalans. M’encantaria que es fes servir els comentaris d’aquest article per a fer propostes de millora d’aquesta moció.

A més en la resolució aprovada es posa aquest en relació amb l’actual Recessió econòmica, s’esmenten les recents advertències de l’AIE i del Comissari Europeu d’Energia i s’estableixen una sèrie d’accions que podrien convertir-lo en un municipi “en Transició” energètica:

  • Reconèixer com a administració la gravetat de la qüestió del sostre del petroli i la necessitat d’adoptar mesures que condueixin a enfortir el nostre municipi per resistir les seves conseqüències, tant a nivell social com econòmic i dels serveis públics.
  • Realitzar els contactes necessaris per a la constitució en col·laboració amb la regidoria de medi ambient d’un comitè tècnic en la matèria, per a la realització d’un estudi de la vulnerabilitat de tots els aspectes de la vida del municipi davant aquesta amenaça, i col·laborar amb els recursos a l’abast del municipi en l’elaboració de l’estudi.
  • Estudiar l’aplicabilitat de les mesures adoptades en altres llocs del món per municipis de característiques anàlogues.
  • Integrar totes aquestes accions en un Pla de Transició Energètica Local que tingui com a objectiu evitar en la major mesura possible els impactes per als veïns, les empreses i la pròpia administració local de Teo d’una manca de petroli barat, avaluant i reduint la nostra dependència del petroli en totes les àrees, principalment en l’alimentària, i caminant amb decisió cap a una economia sostenible en el nostre municipi.
  • Informar d’aquesta qüestió els nostres veïns i empreses i convidar-los a participar en l’elaboració de l’esmentat Pla.
  • Comunicar als altres municipis catalans a través de la fmcnet (Federació de municipis de Catalunya) i de la FMC (Federació de Municipis de Catalunya) la nostra resolució, convidant els mateixos a adoptar similars mesures i a cooperar per a l’adopció d’estratègies comunes a nivell català.
  • Sol·licitar dels parlaments català i espanyol que constitueixin grups d’estudi multidisciplinaris per analitzar la vulnerabilitat que a aquests nivells existeix i per dissenyar mesures en el menor temps possible, com ja s’ha fet en altres països com Suècia, Irlanda, Escòcia i Austràlia.

 

·

La imatge d’aquesta entrada la he tret d’un treball de Daniel Gómez, que a més fa pocs dies comentava la notícia de l’any al diari digital Sostenible.

Una resposta »

  1. La veritat que haurien de començar a prendre les coses seriosament regionalment i tractant d’expandir la idea i la preocupació als altres municipis perquè després sigui una decisió nacional la que es prengui en general per inèrcia i perquè no és un canvi brusc, sinó que és un canvi que es va donant gradualment. Decisions cal prendre.

  2. Aprofitant que he tornat a visitar aquesta entrada per esborrar un correu no desitjat, amb una frase feta un xic masclista, deixo un enllaç per veure l’evolució del preu del barril de petroli. Avui el Brent està a 102.52 $ i el barril WTI (de menor qualitat!) està a 86.15 $.

  3. Gràcies per l’enllaç del preu del barril. En l’enllaç que he posat al meu nom hi ha una reflexió de perquè un barril de major qualitat és més barat. Per cert, has vist que ho has posat malament?

Deixa un comentari